Shoutbox

Bezig met laden ...

Geen dank Theo ik heb het uit mijn hart gedaan 😊
gepost door grasmaaier1962, Gisteren, 12:22
ThumbsUp
gepost door matrix0070, Gisteren, 11:49
Jij bedankt voor het organiseren Fred
gepost door TvR_NL, Gisteren, 10:36
Een goedemorgen allen, gisteravond was mooi wat betreft het herdenkings event voor onze Patrick en je was bij ons kerel.
Ik wil bij deze Roger, Theo, Geert en Lex bedanken voor jullie aanwezigheid want mede dank zij jullie was het een waardige herdenking.
Ik zal komende week van alle opgeslagen filmpjes 1 geheel maken en plaatsen op YouTube.
gepost door grasmaaier1962, Gisteren, 09:15
congratz Dubs!!!
gepost door LexSurax, 15 dec, 12:40
Het was op zeker gezellig Flux en graag gedaan bij deze,  en op naar de volgende 🤗
gepost door grasmaaier1962, 13 dec, 18:21
1x was op zich genoeg geweest Grijns
gepost door Flux Wildly, 13 dec, 13:10
Was gezellig Gras, dank voor het organiseren!
gepost door Flux Wildly, 13 dec, 13:10
Was gezellig Gras, dank voor het organiseren!
gepost door Flux Wildly, 13 dec, 13:10
@faqzy, heel herkenbaar. Ook de laadtijden worden niet korter. Maar ja, dat krijg je als de games steeds uitgebreider en grafisch mooier worden. Ook de werelden zonder laadtijd als je eenmaal aan het spelen bent zijn wel fijn.
Maar ik heb ook een hekel aan dat wachten
gepost door LexSurax, 13 dec, 08:42
Waarom moeten games altijd downloaden! ik wil nu spelen! niet over 15 min! eindelijk BF5:)
gepost door FAQZY, 12 dec, 19:51
een Goedemorgen allemaal het BF5 event vlaggen verzamelen is na een geslaagde avond weer voorbij en we hebben er vele verzameld met ons allen. Ik wil bij deze Peter, Roger, Flux, Joshua en Alex bedanken voor jullie aanwezigheid en inzet
ThumbsUp. ThumbsUp. ThumbsUp ThumbsUp ThumbsUp
gepost door grasmaaier1962, 8 dec, 08:12
Geen dank Bram en jij bedankt voor het aanpassen ThumbsUp

gepost door grasmaaier1962, 29 nov, 10:21
Dank je Gras! Het is aangepast. Forum en hoofdpagina gebruiken niet dezelfde tijdsbepaling Smiley
gepost door Bram_76_NL, 28 nov, 12:40
Vreemd op de hoofdpagina loopt 't wel goed maar op 't forum niet Huh?
gepost door grasmaaier1962, 28 nov, 08:53
Een goedemorgen allen en
@Lex de tijd loopt niet synchroon, de tijd moet nog een uurtje terug gezet worden Knipoog
gepost door grasmaaier1962, 28 nov, 08:52
Gefeliciteerd! Pfft 11 jaar alweer.
gepost door Bram_76_NL, 27 nov, 21:04
Gefeliciteerd MBG Knipoog
gepost door ara, 27 nov, 15:43
gefeliciteerd mbgleden met ons elfde jaar in gaming \o/
gepost door rasgyn, 27 nov, 11:48
      Het is raar maar waar
 MBG clan is vandaag 11 jaar
      van Harte gefeliciteerd
        en maak er een mooi
                 feestje van
                         Kus


gepost door grasmaaier1962, 27 nov, 10:28
Een goedemorgen allen,

Ik ben op zoek naar leden die gta5 spelen. Aanstaande zaterdagavond is er een herdenkings ceremonie ter ere van Patrick die verleden jaar plotseling is overleden Huil
Graag zou ik willen dat er vele leden bij zijn om zo zijn vrouw, familie en vrienden te laten zien dat we Patrick nog niet zijn vergeten.
Luister naar je hart en schrijf je in op de hoofdpagina.

gepost door grasmaaier1962, 27 nov, 10:22
eeeeeeeen Goedemorgen allemaal en een fijne zondag Smiley
gepost door grasmaaier1962, 25 nov, 09:37
Goedemorgen allen, het black friday event is weer voorbij en was wederom weer top.

We hebben vele gratis kogels gekregen maar ook heel veel weg gegeven Grijns

Bij deze wil ik Jochem, Roger, Peter en Joshua bedanken voor jullie aanwezigheid en inzet ThumbsUpThumbsUp
gepost door grasmaaier1962, 24 nov, 08:49
Dank je wel Ramon je bent een schat Kus
gepost door grasmaaier1962, 23 nov, 13:15
heb er eentje voor je neergezet gras. schrijf je gerust in jongens
gepost door rasgyn, 23 nov, 12:49
Leden

Welkom nieuwe leden

Maikel sinds 29 nov, 18:08

KayRooos sinds 22 nov, 02:42

JjochemJ sinds 20 nov, 12:51

Baasbob sinds 19 okt, 09:34

Wie is er online?

TvR_NL

52 gasten, 1 lid (0 vrienden)

Welkom, gast
 
 
Geen events gevonden deze maand.

Review: Aven Colony

Game Reviews14 dec 2017, 19:36 door rasgyn - 398 keer gelezen
Een nieuw tijdperk breekt aan op de PS4 van het genre van weleer! Kun je nog enorme steden bouwen, of komt je om in de gebouwen in je kolonie?

Ik zal het jullie eerlijk bekennen. Deze game is voor mij een gigantische frustratie geweest en ook best een trots. Het is namelijk de tweede keer dat ik de campaign van een building RTS heb uitgespeeld! De eerste was dus Settlers 7 op pc, deze zomer zelfs (!), maar nu hoort Aven Colony op de Playstation daarbij. Het is weliswaar een simpele game, maar niet minder leuk of moeilijk ondanks dat ik in bepaalde gevallen wel gebruik heb gemaakt van de optie om de tijd sneller te doen laten gaan. Het namelijk niet een game á la Cities: Skyline waarin management voorop staat.


Aven Colony - Surviving Aven Prime Trailer | PS4


Op een onbewoonde planeet …

Het verhaal in deze game is bijzonder kort en er is niet veel te vertellen. Je bent op een onbewoonde wereld met je team van wetenschappers om te kijken of deze wereld bewoonbaar is. En terwijl je aan het bouwen bent komt je erachter dat er hier ooit beschaving was. Er zijn wat inbraken ( ja, echt) en een teamlid verdwijnt gewoon. En de zoektocht naar het mysterieuze begint. De vijanden die deze game heeft doen zich vooral voor als raiders of natuurlijke verschijnselen. Zo is er de winter met zijn heftige weerstormen, een enorme zandworm die af en toe door een gat in de grond omhoog springt en spores, een soort plantachtige wezens die eerst doen denken aan hele giftige blaadjes in de wind maar die echter ook kunnen mikken.

Ik denk dat de ontwikkelaars de focus hebben gelegd op het bouwen van de kolonie en niet zozeer op het grote verhaal van de planeet. Zo kom je er tegen het eind achter dat iemand de hele tijd aan het liegen was en daar kom je dan ook helemaal na de finale missie achter op de meest vreselijke manier “… Ja, ik was het, en ik loog ook nog eens”. Het is op zich wel humoristisch maar het is zo afwezig dat het gewoon een excuus is om je door de verschillende mappen te loodsen en je het niet eens een structuur kunt noemen. Het laat je gewoon verschillende mappen zien, zonder dat je het gelijk links laat liggen in sandbox mode. Want er waren een aantal mappen die ik had overgeslagen als deze game geen campaign had.


Bouwen maar!

Sinds je in de toekomst bent waarin andere planeten worden ontdekt beweeg jij je inwoners dus door buizen, luchtschachten of hoe dat ook maar heet. Fijn, want het is net als een wegennetwerk waarbij je een weggetje trekt en daar gebouwen aan vastplakt. Net als andere games van dit type is het voornamelijk functioneel, al valt het wel op in bepaalde video's op YouTube dat er veel spelers zijn die dat ruimtestation gevoel hebben waarin ze gebouwen met een luchtschacht verbinden. Dat is leuk om te zien, maar een straatje maken is nog altijd het beste, vooral omdat het op een gegeven moment best volgebouwd is. Maar wees gerust er is een bar, een shopping mall en een VR gaming centrum! Ook is er een policy waarin je free gaming kunt selecteren, dus als jij je ooit op een onbewoonde planeet bevind en je collega’s vragen aan je waar dat nou voor nodig is dan heb jij een antwoord. Ook kun je een stadium bouwen en een historisch museum die precies weergeeft hoe het op Aarde was.


Even shoppen en dan lekker aan de VR met de kolonisten, terwijl de Expeditie President op andere knoppen aan het rammen is.Maar je begint dus met dingen als water en elektriciteit. Wind en groene rokerige gaten zorgen voor de nodige stroom en een drietal verschillende steensoorten kun je gebruiken om nanites te maken die je nodig hebt voor je gebouwen. Verder zijn er nog wat boerderijen waar je zelfs meloenen kunt verbouwen, en de buitenaardse voedselsoorten komen ook aan bod die voor wat alienbrood zorgen en je kunt het gebruiken om soorten drugs of spullen te maken waar je kolonisten blijer van worden. Ik schrijf het op alsof het een beetje karig is, maar ik moest er wel tactisch mee omgaan want ik vond het wel opvallen dat het een beetje de kant opging van door ontwikkelen met die bende. Geen probleem, maar ik heb echter maar een paar potjes gespeeld waarin ik nadacht over wie krijgt de twee barsoorten en wie heeft het maar te doen met wat alienbier en dan maar geen spareribs.


Gameplay

De focus ligt dus erg op het door ontwikkelen van je kolonie en je doelen behalen. Ondanks dat je nanites ook kunt produceren via een plantensoort was het vooral een kwestie van je doelen behalen voor de rewards die je dan krijgt. De stroom van goederen is in het begin namelijk een beetje weinig. En je kunt handelen met andere planeten, maar die liggen vast en het moet dus in de lijst staan anders ligt het maar in de opslag. Gelukkig is er ook een ruimtehaven aanwezig waarin je nieuwe mensen krijgt, en die zijn niet afhankelijk van hoe mooi je kolonie erbij staat. Alles staat en valt met hoeveel loon je uitbetaald, en dus is alles redelijk goed te voorspellen.

Ik was bijzonder verrast met de mappen, ik heb namelijk nog nooit in de sneeuw en in de woestijn gebouwd en dat vond ik wel een beetje spannend en het was ook niet zo’n teleurstelling. In de woestijn kun je niet overal verbouwen en soms was het wel even een beetje omhannesen over hoe en waar. En natuurlijk die worm die af en toe om de hoek komt kijken. De sneeuwmappen waren ook leuk, maar wat een paniek zeg in het begin. Je begint die missie dus op de slechts mogelijke manier en je moet voedsel binnenhalen via een handelspost. Eenmaal iets op rails gezet valt het wel mee en waren er warempel zelfs oude heilige structuren te vinden. Overigens is er als je begint er een wagentje bezig met het uitkammen van de map, maar die verdwijnt wel erg snel uit zicht. De mappen zijn best groot, maar heb ze dus nooit helemaal gebruikt. En kan me het ook niet voorstellen tenzij je 2 dagen doorspeelt en er een punt van maakt alles bebouwd te hebben. Er zijn namelijk voldoende grondstoffen voor een kolonie, maar niet genoeg om het door te zetten, je moet dan overgaan op de plantensoorten en tegen die tijd had ik het dan wel een beetje gehad. Maar dat neemt niet weg dat het er goed uitziet. Vreemde kleurrijke planten en het doet allemaal vrolijk aan, zelfs als je het met niks maar te doen hebt.


Onderzoek en Industrie zijn van levensbelang op een Aven kolonie, maar kijk uit voor de zandwormen in de woestijn.


Ik heb zo nooit een poging ondernomen om de game als een Anno game te spelen, waarin ik uren kon stoppen in het plaatsen van de verschillende type kerken. Er zijn bijvoorbeeld twee megastructuren voor het moraal van de kolonisten die ik nooit op een tactische manier heb geplaatst. Er is dus bijvoorbeeld een trofee voor het hebben van 3 van die structuren en je raad het al, ik heb ze er op het einde van de missie bij gezet en pling! deed de trofee. Ook kan ik niet echt genieten van wat de mensen aan het doen zijn zoals bij een Settlers game. Afgezien van opmerkingen als “maar er was ooit een Settlers game waarin je burgers zelfs boos op je werden als je ze teveel aanklikt” is het bijzonder rustig in de wandelgangen. En Settlers is sowieso een game waarin ik voornamelijk aan het kijken ben naar hoe een plank word gezaagd en een hert word afgeschoten. Beetje teveel naar beneden dus, terwijl Aven Colony meer een game is voor het overzicht.

Aven Colony is op zo’n manier gemaakt waarin ik nauwelijks de overlayers en de papiertjes heb gebruikt. Op de normale moeilijkheidsgraad is dat ook niet echt nodig, maar over het algemeen zou het ook dan nodig zijn. Beetje voorspelbaar dus, ideaal voor als je een dooie zondag hebt. En gelukkig maar, dit is namelijk de beste game waarin alle grafiekjes en nummertjes voor je binnen handbereik zijn. In Tropico en Cities Skyline op PS4 moet je zo onhandig gaan lopen doen, en als komende games deze interface ook gebruiken dan is daar niks mis mee. Echter, ik heb het niet veel gebruikt omdat het niet zo overduidelijk aanwezig was dat er beter mogelijkheden waren. En dat is jammer, want laten we het zo zeggen: ik ben een ster in het herstarten van mappen omdat mij iets niet bevalt. Ik heb zelfs een keer een missie herstart terwijl ik wist dat de eindopdracht op het lijstje stond! In deze game is het begin redelijk makkelijk, maar op een gegeven moment kom ik om in gebouwen en te weinig middelen. Zo is het belangrijk om in het begin redelijk snel een port te maken zodat er kolonisten naar binnen komen, je hebt er maar 16 en ze komen niet zomaar binnenwandelen zoals in andere games die ik heb gespeeld. Maar na een tijdje spelen is het ook fijn om een nanite productie te hebben die lang door kan gaan, anders gaat het in één keer een stuk langzamer of het houd zelfs op. Ook ligt het gevaar van vooruitbestellen op de loer, ben ik lekker aan het bouwen staat er in één keer dat ik 150 elektriciteit te weinig heb!

En dus …

Laat het je vooral niet bang maken, het is een leuke game. Simpel en relaxed, en wees vooral niet mij, de schrijver van dit stukje. Het is vooral een leuke binnenkomer van dit genre op de PS4. Niet agressief, een beetje veilig met het gebruik van de humor en je hebt er ook niet zo’n enorm gevoel bij als bij die volwaardige simulatie die ook op mijn PS4 staat. Het is per gebouw neerzetten, en je hoeft niet na te denken over hoe jij je boerderij naarst de molen neerzet want die productieweg is korter. Het vind zich allemaal een weg naar het juiste gebouw en je zou zelfs je opslagruimtes met een enkel blokje verbinding aan een gebouw plaatsen zonder je zorgen te maken. De grootste vijand voor mij waren die licht blauwe spores. Ik weet niet hoe je die nou moet aanpakken. Je kunt ze neerknallen met turrets, maar die dingen zijn wel zo snel je hebt gewoon een opruimrobot nodig. En ik ging op een gegeven moment ook planten en voedsel verbouwen wanneer dat pas nodig was, mijn opslagruimtes raakten zo vol ik kon er niks meer bij bouwen. Het is een fijne, knusse game die ik denk dat mensen leuk gaan vinden die ook wel eens een gokje willen wagen in dat populaire genre van vroeger.


Ooit was je maar een zielig astronautje, en nu een Vanaarse Kampioen!


Ik heb hem zelf voor 15 euro tijdens een actie in de Playstation store gekocht, en dat terwijl de normale prijs 30 euro is. En dat het ook nog weinig in vergelijking met de 60 euro voor Tropico 5 of Cities: Skyline. Wel andere games, maar deze heeft een prima prijsje en misschien is hij ook voor jou in de actie gezet, ik heb hem al 3 keer op 15 euro gezien nadat ik hem had gekocht. De aliens schreeuwen om aandacht 😊
  

Reacties op dit artikel (0)

Geen reacties gevonden voor dit artikel.

Reageer op dit artikel

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen.
Log in of maak een account aan.