Shoutbox

Bezig met laden ...

Ik nog afentoe Goofkee
gepost door Wudang, Vandaag, 19:26
Speelt er iemand ghost recon wildlands?
gepost door Goofkee, Gisteren, 14:03
nieuw COD event in de agenda gezet!
Nog een keertje knallen als vroegah ThumbsUp
gepost door Bram_76_NL, 24 mei, 17:08
Top Bram.
Ben erbij
gepost door Hawkeye, 29 apr, 20:51
Nieuw COD event in de agenda gezet. Kus
gepost door Bram_76_NL, 22 apr, 11:32
Wudang, kom lekker bij de club
gepost door Salubriouz, 20 apr, 12:46
vanaf vandaag ook Division 2 bezitter ThumbsUp
gepost door Wudang, 20 apr, 12:12
Das klote Johan Bedroefd
Ik ploeter nu zonder mijn maat verder Knipoog
gepost door Ouwe_pik, 20 apr, 12:06
Balen Johan,

Ik heb vorige week ook Division 2 gekocht. Nu level 21 Grijns
gepost door RvG_NL, 19 apr, 13:10
Mijn ps4 heeft zojuist de geest gegeven , dus voorlopig even geen division 2 voor mij . Groeten sali-71 ( johan )
gepost door sali-71, 18 apr, 15:16
Goede avond
gepost door Hawkeye, 15 apr, 22:16
@Michel: zie agenda. Doet wim1990 ook mee?
gepost door Bram_76_NL, 15 apr, 20:14
Er staat een gratis God of War dynamisch thema in de PS store Brede lach
gepost door Toontje, 14 apr, 18:09
Ilosoxx heeft zijn naam verandert op playstation naar NL-Marco1987 dan weten jullie dat even ThumbsUp Niet dat je opeens denkt wie is die vreemde vogel
gepost door Ilosoxx, 14 apr, 15:37
middag
gepost door TvR_NL, 14 apr, 12:36
Goeiemorgen oudjes,
Is d'r al een datum gepind voor COD4?
gepost door TheMichelAnne, 13 apr, 09:19
een goedemorgen allen

En dank je wel Lex
en voor vandaag staat er op 't menu: behang trekken ūüôĄūüôĄūüôĄ
gepost door grasmaaier1962, 13 apr, 08:11
succes met verhuizen Gras!!
gepost door LexSurax, 12 apr, 13:42
Middag,

en vanaf morgen gaat de stekker uit mijn PS4 en gaat waarschijnlijk over een week of twee weer aan in mijn nieuwe woning Tong  
gepost door grasmaaier1962, 11 apr, 12:50
Middag!
gepost door McHCM, 7 apr, 12:52
middag
gepost door TvR_NL, 4 apr, 12:46
Avond! ThumbsUp
gepost door Neef-Eerd, 3 apr, 19:53
Avond! ThumbsUp
gepost door Neef-Eerd, 3 apr, 19:53
Mogguh ūüėĀ
gepost door grasmaaier1962, 2 apr, 06:50
middag
gepost door TvR_NL, 1 apr, 12:39
Leden

Welkom nieuwe leden

Maddox071 sinds 29 apr, 22:15

Laurens sinds 6 apr, 18:08

Matti sinds 4 apr, 19:15

CrimeAngel sinds 31 maa, 16:33

Wie is er online?

42 gasten, 0 leden (0 vrienden)

Welkom, gast
 
 

Review: Playstation TV

Game Reviews18 jan 2015, 00:01 door Afekx - 1975 keer gelezen
De Playstation TV is nu al even beschikbaar op de Europese markt. Het zou een PlayStation Vita zijn zonder scherm, maar die je met je TV kunt verbinden. Kun je nu al je Vita games spelen op TV? Werkt de Remote Play naar behoren? Je leest het hier.Reviewer: Afekx

In de doos
Een PlayStation TV is erg klein, dus zo ook het doosje.  Er zit wel heel wat in:
 • De Playstation TV, uiteraard
 • Een adapter
 • Een HDMI kabel
 • Een snelstartgids
 • PSNCodes voor 3 games

Er zit geen DualShock controller bij de PlayStation TV.  Het toestel is compatibel met de DualShock3 en Dualshock4 controller.  Dus als je er geen hebt, wat me onwaarschijnlijk lijkt, moet je die er nog bij kopen.

Het toestel
De Playstation TV is net groot genoeg om alle vereiste kabels en kaartjes er in te steken.   Naast een ingang voor je stroomadapter en HDMI is er de gebruikelijke USB poort die je eerst en vooral nodig hebt om je controller te registreren bij de PlayStation TV, net zoals je bij je PS3 en PS4 ook moet doen.  Eenmaal je controller gekend is kun je je controller loskoppelen.  Je kunt de USB poort ook gebruiken om een controller op te laden.Er is een Ethernet aansluiting aanwezig waarmee je een verbinding met je thuisnetwerk kunt maken.  Wireless access is eveneens een mogelijkheid.  Daarnaast is er een slot aanwezig waarin je een geheugenkaartje kunt plaatsen.  Tenslotte is er een ingang aanwezig waar je je PSVita game cards in kwijt kunt.

De eerste keer
Voor je het toestel start koppel je uiteraard de HDMI kabel en stroomadapter aan.  Het toestelletje is zo licht en klein dat het voor mij toch moeilijk was om het dingetje netjes naast de TV te zetten; het ding ging liggen waar de HDMI kabel vond waar het moest liggen Smiley.  

De eerste keer dat je de PlayStation TV start komt het toestel vragen om een controller via de USB kabel aan te sluiten op het apparaat.  Daarna moet je taal kiezen, datum en tijd instellen en kun je optioneel je PSN account instellen, wat ik meteen besloot te doen.  Daarop kwam het toestel ook meteen vragen om de netwerkverbinding in te stellen.  Dat ging vrij vlot, het toestel vond meteen mijn draadloos netwerk, en een paswoord later hadden we een verbinding vast.  Nog een email adres en paswoord later was mijn PSN account ingesteld.  Ook moest ik meteen een update installeren om de nieuwste versie van het PlayStation besturingssysteem te draaien, anders geen Playstation Store access.

Beeld en gebruikersinterface
De beelduitvoer van de PlayStation TV is altijd 720p, dus geen Full HD.  Op zich niet zo erg als je PSVita games gaat spelen, maar bij het streamen van video content of remote play zul je dus ook geen Full HD beeld krijgen.

De gebruikersinterface is inderdaad exact dezelfde als die van de PlayStation Vita, en dat initieel voelt wat onwennig aan. ¬†Die interface is gemaakt voor een apparaat die touch-input ondersteunt, en dat ondersteunt de Playstation TV uiteraard helemaal niet. ¬† Scrollen door de schermpjes met je controller word je echter snel gewoon; er is een cursor die aangeeft welk programma/game geselecteerd staat en je kunt die verzetten met je D-pad buttons of de stick van je controller. ¬†Als je op kruisje drukt start je het spel onder de cursor; vrij intu√Įtief allemaal. ¬†Achteraf merkte ik ook dat je dat kunt op de PSVita, dus nieuw is het allemaal niet.Wat me wel tegenviel was tekstinvoer; op de PlayStation TV krijg je het PSVita toetsenbord wat perfect werkt op een touch screen, maar van zodra je knoppen moet gaan selecteren en indrukken met je PS4 controller valt het toch allemaal wat tegen.  De knoppen van het on-screen toetsenbord van de PlayStation TV staan immers niet mooi recht onder elkaar, dus als je van de ene rij toetsenbordknoppen naar een andere rij navigeert is het niet duidelijk op welke knop je gaat terecht komen.

Party chat
De PlayStation TV ondersteunt ook Party Chat.  Dat moest ik meteen eens gaan proberen!  Ik check even welke parties er actief zijn en ga er in eentje deelnemen… Dat lukt vrijwel meteen, op exact dezelfde manier als op de PSVita.  Iedereen begroet me… en dan kom ik tot de constatatie:  hé, ik heb geen microfoon! Niet zo erg, denk ik:  ik koppel even mijn Sony Wireless Headset 2.0 headset aan.  Ik plug mijn dongle in de USB poort, zet de headset aan en… niks.  De PlayStation TV herkent de headset niet.  Ook de headset aansluiten op de controller met een kabel maakt niks uit.  

Blijkt dat de Playstation TV dus enkel maar Bluetooth headsets ondersteunt.  De gamer headsets met een dongle zijn niet compatibel.  Ook headsets met een kabel kun je niet gebruiken.  Geweldig… dus als ik ooit party chat op dat ding wil ondersteunen moet ik een nieuwe headset kopen.

PlayStation Vita games spelen op je PlayStation TV
Het zal al wel duidelijk zijn ondertussen:  een PlayStation TV is eigenlijk gewoon een PSVita zonder scherm die je op je TV aansluit.  Games kun je dus op twee manieren installeren:  je downloadt ze van de Playstation Store op je geheugenkaart, of je steekt je game card in je PSVita.  Een PlayStation TV is uitgerust met 1Gbyte geheugen, als je meer wilt moet je een geheugenkaartje bijkopen.  En dat heb je al snel nodig.  Games zoals The Walking Dead zijn al snel groter dan 1Gbyte.  Je kunt het wat vergelijken met de Ultra Slim PS3 modellen:  je kunt die in een 12Gbyte versie kopen, maar je komt al snel tot de constatatie dat je beter een met een harde schijf gekocht had.

Gezien ik de meeste games gewoon via de store koop wou ik naar de store gaan om een spel te downloaden. ¬†De Playstation Store app op de PlayStation TV is dezelfde als die op de PSVita, dus in een mum van tijd was ik een spel aan het downloaden, ¬†‚ÄėFez‚Äô in mijn geval. ¬†Dat spel is maar een paar honderd megabyte groot en pastte probleemloos op het intern PlayStation TV geheugen. ¬†Desalniettemin wordt een grotere geheugenkaart als snel een noodzaak als je enkele games op je PlayStation TV wilt gaan installeren.

Het spelen van het spel werkt probleemloos, al verwijst het wel naar knoppen op de PlayStation Vita die je bv. niet hebt op je DualShock4 controller, zoals de select knop.  De PlayStation TV heeft wel ondersteuning om touch input te simuleren, zowel op het scherm als op de touch pad aan de achterkant van de vita. ¬†Hiervoor druk je respectievelijk op L3 en R3, waardoor er een vinger cursor op het scherm verschijnt. ¬†Met je sticks en L2 en R2 kun je dan de touchcursors manipuleren. ¬†Je leest het correct meervoud, je kunt dus twee vingers simuleren, en in theorie dus pinchen en zo. ¬†Erg intu√Įtief werkt het wel niet, ik ben er uiteindelijk de online handleiding op na gaan slaan om uit te vissen hoe het werkt. ¬†Dat kun je trouwens met de web browser van de PlayStation TV, die best leuk werkt, al is het weer even wennen aan de user interface.

De PlayStation TV heeft een ingang voor PlayStation Vita cards, maar de games die ik heb (ik heb er eigenlijk maar 1, ik ben nogal fan van games via de Store te kopen en ze naar mijn geheugenkaart te downloaden) zijn niet compatibel. ¬†En eigenlijk zijn veel AAA games dat niet. ¬†Games zoals Uncharted Golden Abyss en Assassin's Creed Liberation zijn bijvoorbeeld allemaal niet speelbaar met de PlayStation TV.  Volgens de offici√ęle lijst van ondersteunde games zou Killzone Mercenary speelbaar moeten zijn op de PlayStation TV, maar toen ik hem probeerde te downloaden kwam de Store me vertellen dat het spel niet compatibel was.

Andere toepassingen
Ik heb ook even geprobeerd YouTube te installeren, maar daar liep ik al snel tegen de muur.  De YouTube app was niet compatibel met de PlayStation TV.  Ook NetFlix kun je niet installeren, al moet ik daarbij wel vermelden dat me dat ook niet gelukt is op mijn PSVita.  

Er is een generische streaming app beschikbaar op de store waarmee je media kunt streamen van een DLNA service.  Ik heb even geprobeerd te streamen van een Window Media Service op Windows 7.  Ik kon daar wel verbinding krijgen, maar film kreeg ik niet gestreamd, wellicht omdat het bronbestand er niet voor geschikt was.  Muziek streamen was geen probleem.

Ook een Plex app is er (nog) niet voor de PlayStation TV.  Die is er al wel voor de PS4.  Voor de mensen die het niet kennen.  Plex is een media streaming service.  Vergelijk het een beetje met de PS3 Media Server, maar een stuk beter, met ondersteuning voor meerdere devices… maar dus nog niet voor de PlayStation TV (of PSVita).

Via de Content Manager Assistant app kun je wel films en muziek naar de geheugenkaart kopi√ęren die je dan kunt afspelen, op voorwaarde dat die ge√ęncodeerd zijn in een formaat dat ondersteund is door de PSTV natuurlijk.

Er zijn uiteraard ook sociale netwerk apps voor Twitter en Facebook.  

Remote play
Een van de voornaamste redenen waarvoor ik de PlayStation TV kocht is Remote Play: als vrouw en kinderen de TV opeisen om naar hun favoriete soap te kijken kan ik schaamteloos ergens anders gaan zitten gamen. Dat werkte al goed op de PlayStation Vita, maar zo’n AAA game op dat kleine scherm, dat vind ik toch maar jammer. Ik heb dan toch liever die grafische pracht op een TV scherm.

Op de doos van de PlayStation TV staat al vermeld dat een netwerkverbinding met een draad aangewezen is. Een draadloze verbinding is ook mogelijk mits het signaal sterk is. Bij mij thuis zijn beide toestellen via een ethernet netwerk aangesloten en in die opstelling werkte Remote Play inderdaad feilloos.

Ik kon het toch niet laten om Remote Play te proberen in een configuratie waar zowel je PlayStation 4 als je Playstation TV geconfigureerd zijn met een draadloze verbinding. Als de signaalsterkte maximaal is (lees: zet de toestellen naast je wireless access point) leek dat goed te werken, ik zag geen verschil met de situatie waar beide toestellen met een kabel verbonden waren. De situatie waar de signaalsterkte voor beide toestellen ideaal is komt wellicht zelden voor, dus daar zal de ervaring afhangen van je netwerkopstelling. Ik heb Remote Play uiteraard ook geprobeerd in een realistischere situatie waar de PlayStation 4 via een kabel verbonden was aan het netwerk en de PlayStation TV draadloos verbonden was via een Access Point dat in de volgende kamer stond. Dat werkte eigenlijk best goed, al kreeg ik 1 keer toch het "slechte verbindingssymbooltje" te zien. Je kunt bovendien ook de beeldkwaliteit configureren op "Normal" en "High", naargelang de kwaliteit van je netwerk.

In zowel het bedrade als het draadloze geval kon ik wel eens een hapering in het beeld waarnemen. Dat stoorde mij niet meteen omdat de games die ik speel niet meteen ‚Äėfast-paced‚Äô zijn. De haperingen verdwenen ook na een bepaalde warming-up periode. Vermoedelijk past het streamingsysteem zich aan aan de netwerkomstandigheden, iets wat uiteraard moeilijker is in een draadloos netwerk dat veel storingsgevoeliger is.

Het buikgevoel zegt dat Remote Play voor de doorwinterde FPS gamer wellicht niet zal voldoen.  Remote Play introduceert hoe dan ook een vertraging, die in een showdown hoogstwaarschijnlijk in je nadeel zal spelen. Ik heb Remote Play getest met Assassin's Creed Unity en BattleField 4. Naar mijn mening zijn de controls best responsief.  Ik kon immers makkelijk sloten openbreken van niveau 3. Ook in Battlefield leek de responsiviteit goed, maar dat spel speel ik niet vaak genoeg.  Als het op reflexen en richten aankomt delf ik sowieso het onderspit, Remote Play of niet.  Kijk maar eens naar het filmpje:Naast Remote Play op je lokale netwerk is ook Remote Play via Internet ondersteund.  Ook dat werkt perfect: ik heb de PlayStation TV aangesloten bij een vriend die een paar kilometer verderop woont.  Het duurt eventjes voor de PlayStation TV mijn PlayStation 4 terugvond, maar eenmaal de verbinding opgezet was verliep de streaming wederom perfect, zelfs op de "High" kwaliteitsinstelling.  Ik moet er misschien wel bijvertellen dat mijn vriend dezelfde Internet Provider gebruikt als ik wat de kwaliteit van de verbinding alleen maar ten goede kan komen natuurlijk.

GamePlay even buiten beschouwing gelaten, wat ik echt als een show stopper ervoer was het compleet kapot zijn van Party Chat tijdens Remote Play. De Party Chat applicatie op de PlayStation TV houdt er gewoon mee op van zodra je de PS4 Link applicatie start. En eenmaal je verbonden bent met de PlayStation 4 hoef je ook niet te proberen. Er bestaan truukjes zoals snel de party chat terug opstarten terwijl de PS4Link app probeert verbinding te maken. Met die aanpak heb ik eigenlijk enkel maar slechte ervaringen, want de geluidskwaliteit van de Party chat was in mijn geval erbarmelijk slecht.

Conclusie
Nee, ik kan niet zeggen dat de PlayStation TV geworden is wat ik er van verwacht had:
 • De user interface is schaamteloos gekopieerd van de PSVita. ¬†De PSVita is een touch device, de PlayStation TV is dat niet. ¬†Het hoeft geen verdere uitleg dat het wat wringt om de PlayStation TV te bedienen met een dualshock controller.
 • Veel AAA PSVita games zijn gewoon niet speelbaar op PlayStation TV.  De lijst van ondersteunde games is dan wel lang, maar de games die ik op mijn PSVita speel kan ik blijkbaar niet spelen op mijn Playstation TV.
 • Media apps zijn zowaar nog minder vertegenwoordigd op de PlayStation TV dan op de PSVita. ¬†Youtube is niet beschikbaar. ¬†Netflix al helemaal niet, ook niet in landen waar Netflix wel beschikbaar is op de PSVita. ¬†Streamen van een lokale server werkt wel
 • Party chat werkt niet tijdens remote play, en dat in een tijdperk waar Sony van de daken roept dat gaming een sociale activiteit is.
Is het zijn geld waard? Ja en Nee.  Veel kost het niet, het toestel heeft me 80 euro teruggezet... maar wat je er mee kunt is schrijnend weinig.  Op dit moment toch.  Hopelijk kan Sony met een aantal firmware updates het een en het ander recht zetten: party chat fixen, wat streaming services toevoegen, wat meer games gaan ondersteunen. Vermoedelijk/hopelijk wordt PlayStation Now in de toekomst ook bruikbaar op de PlayStation TV.  Maar de early adopters van het toestelletje komen toch maar weer van een kale reis thuis.

Reacties op dit artikel (9)

 1. Re: Review: Playstation TVDoor kdcookie op 18 jan 2015, 03:28

  Bedankt voor de eerlijke review Smiley
 2. Re: Review: Playstation TVDoor VossyNL op 18 jan 2015, 08:01

  Heel mooi en duidelijk geschreven review!! Ik ga binnenkort een nieuwe tv kopen voor in de woonkamer (Ultra HD Grijns) en de oude verhuist dan naar de slaapkamer en ik dacht dan dmv Playstation TV ook in de slaapkamer lekker te kunnen gamen en ik speel dan voornamelijk alleen maar online FIFA, BF en Cod. Maar dat gaat m dus niet worden, scheelt weer een miskoop Knipoog
 3. Re: Review: Playstation TVDoor Ralf op 18 jan 2015, 09:14

  Goede review. Ik had hier ook vragen over en de review heeft ze beantwoord.
 4. Re: Review: Playstation TVDoor speedyedwin1985 op 18 jan 2015, 09:32

  Top Review mij is alles stuk duidelijker geworden Smiley
 5. Re: Review: Playstation TVDoor LexSurax op 18 jan 2015, 11:49

  Hele goede review
  We weten weer veel meer nu
 6. Re: Review: Playstation TVDoor Dragonkiss op 18 jan 2015, 12:26

  Blijft 1 van de grootste problemen van de PS familie (Vita, PS4 en nu de PS TV) het ontbreken van afspelen van media al dan niet gestreamd.
  Ik moet zeggen dat dat me wel het meeste irriteert aan Sony op het moment, natuurlijk is de PS4 een game-console en daar zeur ik niet over maar een apparaat TV noemen zonder werkende Netflix, Youtube of de mogelijkheid tot het afspelen van .mkv containers is een groot gemis.

  Het argument dat .mkv per definitie gekopieerd en dus illegaal verkregen is, is niet valide. Ik heb zelf veel series op DVD omgezet naar individuele afleveringen in een .mkv container omdat zowat elke generieke media speler (dus niet Sony of Apple) probleemloos afspeelt, zelf sommige tv's spelen dit af via de usb ingang. Wat eerder het geval is, is dat Sony graag zelf media wil gaan verkopen maar aangezien het aanbod bijzonder laag is hebben dit soort apparaten weinig meerwaarde imho.
  Wat dat betreft ben ik blij met deze review, scheelt me een miskoop Knipoog
   
 7. Re: Review: Playstation TVDoor FranticFish op 18 jan 2015, 18:15

  Ik heb hem hier ook thuis liggen vanaf de launch, ik sluit me volledig aan bij je conclusie. Het is een apparaat met  veel potentie. Helaas stoort de minimale vertraging mij zo erg dat ik hem weinig pak voor remote play... miskoop van het jaar 2014...
 8. Re: Review: Playstation TVDoor The_League op 18 jan 2015, 21:42

  Heb hem ook vanaf launch en heb hem weinig gebruikt wegens de vertraging en de slechte graphics (stream), gebruik hem voorlopig alleen om Vita games te spelen on the big screen.
 9. Re: Review: Playstation TVDoor Chielo36 op 19 jan 2015, 18:58

  Thnx voor de eerlijke review.  Duidelijke conclusie

Reageer op dit artikel

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen.
Log in of maak een account aan.