Pagina's: [1]
  E-mail dit topic  |  Print  

Auteur Topic: TV instellen voor gaming  (gelezen 2203 keer)
0 geregistreerde leden en 1 gast bekijken dit topic.
7 December 2013, 19:00:46
kdcookie
MBG moderator
Super Member
*

Karma: 271
Offline Offline

PSN/SEN ID: kdcookie
Berichten: 3.827

MBG Events:
Georganiseerd: 69
Ingeschreven: 125kenny.dekock
WWW
« Gepost op: 7 December 2013, 19:00:46 »

De scherptefunctie van een tv werkt door het introduceren van „valse” beeldinformatie om zo beeldelementen scherper te laten lijken. Ik zal een voorbeeld geven.

Heb je een zwarte tekst op een grijs vlak, dan zal je scherpteinstelling rond de zwarte letters in het grijs een wit randje laten verschijnen zodat je zwarte tekst scherper lijkt.

Het is de kunst je tv zo in te stellen dat die scherptefunctie net niet begint met het introduceren van valse beeldinformatie.
De ene tv begint vanaf standje 0 al met vervormen, de andere is stand 0 juist heel wazig en zit de juiste stand halverwege de schaal.

Wil je de meest betrouwbare weergave (zoals de maker van het materiaal het bedoeld heeft) zonder al te veel geld uit te geven aan professionele calibratie doe dan het volgende:

->Zet alle functies in je tv die op de één of andere manier zelf het beeld beïnvloeden uit. Allemaal bedacht om het ‚merk’ een eigen karakter te geven, als alle tv’s gewoon lieten zien wat er aan signaal in ging dan kon de consument niet meer kiezen want alles zag er hetzelfde uit.

->Kleurtemperatuur!
Om je tv de juiste kleuren te laten zien is het belangrijk dat de tv zo is ingesteld dat hij de juiste kleur wit laat zien.
Staat je tv te warm qua instelling bevat het wit teveel rood en trekt bijvoorbeeld geel naar oranje, staat je tv te koud is het wit te blauw en wordt datzelfde geel iets groener.

Kies daarom in je kleurinstellingen iets als neutraal, daglicht, of als er een moviestand op zit heeft die de voorkeur.

-> Helderheid en contrast.

Ik gooi ze maar even op een hoop, die zorgen voor de hoeveelheid licht die er uit je tv komt. Heel belangrijk, te veel licht en het gaat ten koste van je schaduwen en het beeld word flets, te weinig licht... tja, in het donker zie je niet.

Stel dat je tv 100 soorten wit kan laten zien, waarbij 0% zwart is en 100% wit. Staat je helderheid te hoog word je zwart grijs en gaat hij hoe hoger hij staat de onderste percentages opeten, staat je helderheid te hoog gaat hij de schaal vanaf boven inkorten. Een slecht ingestelde tv laat dan dus bijvoorbeeld alleen de waarden tussen 20% en 80% zien.

*Iedereen heeft vast wel een Pixar blu-ray in huis met een THX-optimiser, of een andere Blu-ray.

Gebruik deze om je contrast en helderheid mee in te stellen. En omdat contrast en helderheid elkaar beïnvloeden!! moet je het een paar keer doen. Dus contrast flink naar beneden zetten, helderheid instellen, contrast instellen helderheid weer instellen en nog een keertje contrast.

->Heb je het voorgaande allemaal gedaan, zoek dan een plaatje op waar diverse schuine lijnen en teksten op staan en ga spelen met je scherpteinstelling. Gooi hem maar op zijn maximum en zie wat die functie aan ‚vals’ beeldmateriaal in je plaatje gooit. Stel hem zo in dat hij net beneden de stand staat voordat hij je beeld begint te verzieken met dingen die er eigenlijk helemaal niet zijn.

->Kijk nogmaals met de optimiser naar contrast en helderheid.

Noteer al je instellingen!
Heb je namelijk nog zo’n automatisch, dynamische toeter en/of bel aanstaan gaat die er zo weer met je instellingen vandoor en kan je binnenkort weer aan de gang.

Heb je tot op heden altijd naar een beeld gekeken dat in zijn reclamestand tegen je op stond te schreeuwen zal je nu erg moeten wennen aan het beeld zoals de maker ervan het ooit bedoeld heeft.

Wil je het bovenstaande onder begeleiding doen koop dan de „Digital Video Essentials HD Basics” Blu-ray daar word alles helemaal in uitgelegd en die staat vol met filmpjes en testmaterialen om niet alleen je tv maar ook je surroundversterker zo goed mogelijk mee af te stellen.

Sorry voor het off-topic stukje maar ik hoop dat iemand er wat aan heeft.

Thx aan Peter aka Naik
Gelogd
8 December 2013, 18:21:39
Naik_NL
Junior Member
*

Karma: 7
Offline Offline

PSN/SEN ID: Naik_NL
Berichten: 27

MBG Events:
Georganiseerd: 2
Ingeschreven: 19« Antwoord #1 Gepost op: 8 December 2013, 18:21:39 »

Zo zie je maar weer, altijd je plempsel goed nalezen!!!

Tweede helderheid moet contrast zijn...

Stel dat je tv 100 soorten wit kan laten zien, waarbij 0% zwart is en 100% wit. Staat je helderheid te hoog word je zwart grijs en gaat hij hoe hoger hij staat de onderste percentages opeten, staat je contrast te hoog gaat hij de schaal vanaf boven inkorten. Een slecht ingestelde tv laat dan dus bijvoorbeeld alleen de waarden tussen 20% en 80% zien.

Niet dat het veel uitmaakt want wat bij het ene merk helderheid is, is bij het andere merk contrast dit ter verhoging van de feestvreugde

Sorry voor het ongemak  Verlegen

Grtz, Peter.
Gelogd

--
Apathy is the world's fastest growing disease... But who cares?


MBGclan: Playstation community voor Minder Bedreven Gamers
   

Neem contact met ons op!
 Gelogd

Pagina's: [1]
  E-mail dit topic  |  Print  
 

Ga naar: